Mød Lone
Lone Larsen har næsten 25 års solid erfaring med tilberedelse af mad i høj kvalitet. Siden 1998 har hun drevet cateringvirksomheden Kejserindens Gryder, som laver mad til både hverdag og fest – og alle begivenhederne midt i mellem.
Hun er gennem de senere år blevet opmærksom på, at mennesker med dysfagi er en lidt overset gruppe, som er forhindrede i at få samme smagsoplevelser som os andre. Derfor har hun konsulteret fagkræfter for at opfinde kulinariske oplevelser til mennesker med synkebesvær – og set det som en faglig udfordring.
“Jeg ved, at noget af det sværeste inden for gastronomi er at bevare madens gode smag og udseende, samtidig med at konsistensen ændres for at gøre den synkevenlig. Derfor rådførte jeg mig med nogle af de dygtigste på området for at indsamle viden om netop denne kunst, og jeg må sige, at vi virkelig er lykkedes med konceptet Vores Smagsløg” forklarer Lone.
Hun fortæller, at klassiske retter som ”Mortens Aften And” og flæskesteg allerede er blevet testet på forskellige kategorier af publikum – også personer uden synkebesvær, og at resultaterne var så gode, at konceptet nu kan lanceres.
“Jeg kunne se, at mange af vores gæster fik en stor wow-oplevelse, da de f.eks. blev budt på vores synkevenlige udgave af andesteg. Smagsoplevelsen var så autentiske, at personer uden synkebesvær faktisk savnede ”at tygge”, og det var sådan set også præcis meningen. For pointen her er, at den synkevenlige mad giver det samme æstetiske indtryk som helt almindelig mad, og at smagsoplevelsen er den samme“.
Lone forklarer, at de synkevenlige retter året rundt skal tilbydes ældre, kronisk syge eller andre med synkebesvær, og at smagsoplevelser og næringsindhold vil være de samme som i helt almindelig veltilberedt mad.
“Det er vores ambition at kunne tilbyde nøjagtigt samme smagsoplevelser til personer med synkebesvær som til alle andre. Det handler om at mennesker med dysfagi ikke skal være henvist til kedelige alternativer og være forhindret i at opnå de samme æstetiske og smagsoplevelser som alle andre. Dermed handler det kort sagt om livskvalitet“, slutter Lone.