Vores Smagsløg lancerer nyt koncept, der skal nu skabe smagsoplevelser for mennesker med synkebesvær – og sikre velsmagende julemad til alle
Dysfagi – eller i daglig tale synkebesvær – er udbredt blandt ældre og rammer ca. hver tredje ældre, der bor i
egen bolig og mere end hver anden ældre, der bor på plejehjem. Konsekvenserne af dysfagi er mærkbare og alvorlige og rækker fra under- eller fejlernæring til alvorlige følgesygdomme, ligesom forkert synkning af maden i værste fald kan medføre kvælning, hvilket yderligere
afholder mange med synkebesvær fra at tage del i bordets glæder.
Dansk køkken i synkevenlig udgave
På baggrund af opfordringer fra pårørende til folk med dysfagi har Vores Smagsløg derfor udviklet en særskilt linje med synkevenlige retter, som alle har det til fælles, at både smagen og det indbydende ved maden er bevaret – også i traditionelle danske retter som andesteg og flæskesteg.
– Mennesker med synkebesvær skal have adgang til de samme madoplevelser som alle andre. Derfor er hele konceptet med synkevenlige retter noget, vi har arbejdet længe med, og hvor vi har inddraget faglige kræfter som både kliniske diætister og ergoterapeuter.
Desuden har vi ansat en specialuddannet kok til netop formålet, siger indehaver Lone Larsen fra
Vores Smagsløg.
Lone Larsen fortæller, at retterne som noget unikt kan fryses ned. Dermed kan man bestille flere smagfulde
retter ad gangen, ligesom pårørende til folk med dysfagi og værter for middagsselskaber som en julemiddag
har gode muligheder for at sikre velsmagende og lækker anrettet mad til alle gæster.
– Flere bekendte beretter om udfordringerne ved ikke at kunne servere lækker mad til deres onkel eller
oldemor på grund af synkebesvær. Det problem bliver løst af de synkevenlige, smagfulde retter. Vi har
bl.a. arbejdet for at sikre den helt rigtige og kraftfulde smag af dansk jul såsom dansk and, kartofler og
brun sovs samt risalamande.
Synkevenlighed kan ikke stå alene
At korrekt mad og ernæring til ældre er et ofte overset problem, bekræfter klinisk diætist Malene Iskov fra
Sanacare Nutrition ApS. Hun forklarer, at mange ældre er småtspisende, som det hedder i fagsproget, og at
de mangler protein.
– Hvis sygdomme som f.eks. lungebetændelser opstår akut, så kan det kræve brændstof som ved et
maratonløb, samtidig med at appetitten falder. Det samme gælder ved kroniske sygdomme, der ofte er
ledsaget af kraftigt nedsat appetit. Her handler det ikke udelukkende om at kunne synke maden, men det
handler om, at den netop er så lækker og indbydende, at appetitten kommer af sig selv, siger Malene
Iskov.
Appetit og livskvalitet
Hun tilføjer, at korrekt ernæring hos ældre ikke blot er et spørgsmål om at forebygge sygdomme, men i lige
så høj grad handler om livskvalitet.
– Hvis synkebesvær hæmmer glæden ved mad, bliver mange ældre småtspisende, og de gængse
synkevenlige alternativer kan være meget kedelige. Derfor er traditionelle danske madretter i en
synkevenlig udgave noget, som i dén grad kan fremkalde appetit og lyst til livet. Jeg tror, vi alle kan
nikke genkendende til, at appetit og livsglæde er tæt forbundne størrelser, siger Malene Iskov.
Testet på indbudte gæster
Hos Vores Smagsløg glæder Lone Larsen sig til at tage hul på de helt nye retter, som allerede er blevet
behørigt testet hos et panel af indbudte gæster.
– Jeg kan nævne, at vi allerede havde budt en række gæster på Mortens Aften-and, og de var allerede både
overraskede og glade for resultatet. Ja, faktisk sagde de, at de ikke bemærkede nogen forskel i
smagsoplevelsen, og det er netop det, hele vores koncept med synkevenlige retter handler om: At der
ikke skal være nogen forskel i smagsoplevelsen, kun i synkevenlighed, slutter Lone Larsen.