Hvad er dysfagi?

Dysfagi er den medicinske betegnelse for fysiske udfordringer med at synke, spise og drikke.  

Nogle mennesker har vanskeligt ved at synke visse typer af mad og drikke; det kan variere i grader fra let ubehag til slet ikke at kunne synke og måske have behov for en ernæringssonde. 

Hvem kan få dysfagi?

Dysfagi ses hos patienter med forskellige diagnoser – både børn og voksne – samt hos en stor del af den ældre befolkning. Dysfagi er ikke en sygdom, men et symptom, som ses ved sygdomme som f.eks.:

Hjerneblødning

Blodprop

Traumatisk hjerneskade

Parkinsons

Sklerose

Cerebral Parese

Udviklingshæmning

Demens

Hoved-hals kræft og senfølger efter behandling

Halsbrand og sure opstød

Kroniske sygdomme i lungerne

Derudover udvikler mange ældre dysfagi. Det skyldes, at vi med alderen taber muskelmasse og muskelstyrke. Jo mere muskelmasse man taber, desto skrøbeligere vil man blive.

Hvor mange får øvre dysfagi? 

Øvre dysfagi forstås som funktionsnedsættelser inden maden kommer i munden, og mens maden er i munden og/eller i svælget.

Dysfagi er udbredt hos ældre og rammer cirka hver tredje ældre, der bor i egen bolig; næsten halvdelen af ​​de geriatriske patienter og mere end halvdelen af ​​ældre der bor på plejehjem.

Antallet af personer med øvre dysfagi angives i et internationalt studie til 13,8 pct. (på tværs af diagnoser), hvor der findes en hyppighed på 72,4% hos borgere med demens.

Et dansk studie viser, at 50 pct. af patienterne indlagt på en akut geriatrisk afdeling havde dysfagi. Et andet dansk studie viser, at 77 pct. af ældre >65 år, som bliver hofteopereret, har udfordringer med at synke og spise.

0%
Ca. hver tredje af ældre, der bor i egen bolig
0%
Næsten halvdelen af de geriatriske patienter
0%
Mere end halvdelen af ældre på plejehjem
0%
Af borgere med demens
0%
Af patienter indlagt på akut geritrisk afdeling
0%
Af ældre >65 år, som bliver hofteopereret

Konsekvenser af synkebesvær

Udfordringer med at tygge og synke kan resultere i, at personen spiser og drikke for lidt og dermed kan blive:

  • Under- eller fejlernæret

  • Få væskemangel
  • Få komplikationer såsom: fejlsynkning, udvikling af lungebetændelse og i værste fald kvælning

Fejlsynkning (aspiration) og kvælning kan opstå som følge af dysfagi. Det kan medføre:

  • At personen bliver bange for at spise
  • Glæden for mad bliver reduceret
  • Personen spiser for lidt, bliver mere skrøbelig og oftere syg, udvikler øget risiko for lungebetændelse og risiko for en tidlig død

Alt dette kan skabe en ond cirkel for en person med dysfagi. 

Udfordringer

Udfordringer med at tygge og synke bliver ofte overset og kan give store vanskeligheder for personen med dysfagi og den nære familie. 

  • En person med dysfagi kan føle, at vedkommende bliver omdrejningspunkt for noget pinlig opmærksomhed ved sociale sammenkomster, hvilke ofte betyder at personen undgår aktiviteter, hvor der serveres mad og drikke.

Af hensyn til personens livskvalitet er det er vigtigt at tage de sociale aspekter alvorligt og forsøge at afhjælpe udfordringerne så hurtigt som muligt.


Den indsats, der skal til for at hjælpe en person, der har vanskeligt ved at tygge- og synke, behøver ikke kræve så meget.

  • Få personen grundigt undersøgt af en specialuddannet ergoterapeut
  • Få målrettet behandling til lige netop dig og det, du gerne vil opnå i relation til aktiviteten at spise og drikke samt at deltage i måltider

Gode råd til dig, som har udfordringer med at synke-spise-drikke 

  • Hvil gerne inden du skal spise
  • Spis i rolige omgivelser
  • Det er vigtigt at sidde godt på en stabil stol og ind til et stabilt bord
  • Sid opret på stolen med fødder i gulvet, maven ind mod bordkanten og albuerne godt understøttet af bordet
  • Kig ned mod tallerkenen og hold hagen lidt ned mod brystet når du synker
  • Når portionerne bliver små og når nogle fødevarer vælges fra, er der risiko for, at næringsindholdet bliver for lille. Her kan Adozan hjælpe, da det er et proteinpulver som er udviklet specielt til småtspisende

  • Undlad at tale og spise samtidig

  • Spis i dit eget tempo og skynd dig ikke under måltidet

  • Vælg den konsistens af mad og drikke, som du har funktion i mund og svælg til at spise. Få en ergoterapeut til at vejlede dig, hvis ikke du har fået vejledning tidligere

  • Bland ikke forskellige konsistenser på gaffel og ske. Mange personer med dysfagi kan have vanskeligt ved f.eks. øllebrød med mælk ovenpå eller suppe med boller i
  • Tag små mundfulde og tyg maden grundigt
  • Synk efter hver mundfuld inden du tager den næste

  • Vær opmærksom på at din mund skal være tom for mad inden du tager en mundfuld væske. Et fif er at drikke før og efter maden dvs. ikke drikke samtidig med du har mad i munden
  • Bliver du træt af at spise kan du forsøge at spise mindre portioner og så spise oftere. Du kan også tage kontakt med en klinisk diætist, som kan vejlede dig i hvordan du forbereder/hvor du køber mere ernæringstæt mad og drikke
  • Hvis du hoster i forbindelse med måltiderne eller ufrivilligt taber i vægt, så er det vigtigt, at du kontakter en ergoterapeut og bliver udredt for eventuel dysfagi
  • God mundhygiejne er vigtig hvis man har dysfagi. Mærk efter med tungen eller kontroller om der er madrester i munden efter hvert måltid. Børst tænder/rengør munden efter hvert måltid

Hvad kan en ergoterapeut gøre for en person med dysfagi?

En ergoterapeut med specialkompetencer inden for dysfagi har viden, færdigheder og kompetencer til systematisk at:

Udrede dine udfordringer med at synke-spise-drikke, analysere behov for behandling og vurdere, om der er behov for yderligere instrumentelle undersøgelser af synkefunktionen.

Genoptræne eller vedligeholde dine kropslige funktioner i relation til at kunne synke-spise-drikke sikkert og effektivt samt træne deltagelse i måltider sammen med andre.

Rådgive dig, dine pårørende og/eller dem der hjælper dig, i relation til hvordan du kan spise og drikke sikkert og effektivt.

Udarbejde bl.a. en spiseinformation, som vejledning til dig, dine pårørende og/eller dem som hjælper dig i dagligdagen med indkøb, forberedelse, servering og hjælp til at spise og drikke.

Hyppige spørgsmål fra personer med dysfagi

Vil jeg blive dehydreret, hvis jeg kun drikke væske, som er fortykket?

Nej, fortykkede væsker give den samme mængde væske som normale væsker.


Vil jeg stadigvæk få de samme kalorier, hvis jeg får mad med modificeret konsistens?

Ja, men et måltid med f.eks. gratin konsistens kan have mindre kalorier, da der ofte tilsættes mere vand og koges mere, da maden skal være blød. Men du kan øge antal kalorier ved at tilsætte fedt, mælk, fløde eller smør til maden. Eller du kan købe præfabrikeret mad af f.eks. gratin konsistens, som udgør en mindre portion og som er ernæringsberiget. Så du ikke skal bruge så mange kræfter på indkøb og forberedelse af maden på selve måltidet, og det bliver lettere for dig at tygge og synke maden sikkert og effektivt. Desuden er du sikker på, at du får kalorier nok. Færdigretter af gratin konsistens er let tilgængelig, da du kan have det på frost.


Hvad skal jeg gøre, hvis jeg taber i vægt?

Så skal du kontakte din praktiserende læge og få en henvisning til en klinisk diætist og/eller en ergoterapeut, som kan konstatere, om du evt. har dysfagi og give dig vejledning i, hvad du skal spise/drikke, og om du f.eks. har behov for at ændre på konsistensen af mad/drikke.

Udsagn

Udsagn fra en person med dysfagi, hvor terapeuten har anbefalet modificeret kost, som en del af behandlingen.
Personen har skrevet dagbog ifm. dette studie og svarer på et spørgsmål i relation til velbefindende. Dette er et citat fra en af deltagerne:

”Vi afsluttede vores dag, og vi kørte sent den aften tilbage til supermarkedet. Jeg blev sat af hos lægen og gik hjem. Jeg spiste lidt af det, jeg kunne finde derhjemme – yoghurt og en proteindrik – og gik i seng. Der var jeg så ekstremt træt. Jeg kunne ikke oparbejde energi til at finde ud af, hvad der ville have været passende at spise”.

 

Flere deltagere skriver i deres dagbøger, at de springer måltider over, fordi de ikke havde overskud til at planlægge maden, handle og spise maden (1).

Citat fra en patient med svær dysfagi, som beskriver fornøjelsen ved at igen at få noget velkendt i munden

Deltagerne forklarede, at det at tygge, synke og spise mad ikke var noget, de havde tænkt over, før de fik deres hjerneskade. I den tidlige fase af rehabiliteringsprocessen er spørgsmålet om ikke at kunne tygge, synke eller spise blev tydeligt, og det ikke at kunne få mad i munden og være nødt til at få mad gennem en sonde, er vanskeligt at acceptere. Når de, efter en længere periode uden mad i munden, genvinder nogle af deres funktioner i mund og svælg, udtrykker de stor glæde ved at få noget velkendt i munden og genkender den positive smagsoplevelse.

En af patienterne siger efter mere end en måned, hvor han kun får mad i en sonde i maven, at:

“Den første portion yoghurt var som at få en bedre julemiddag” (2).

(1) O’Keeffe ST. Use of modified diets to prevent aspiration in oropharyngeal dysphagia: is current practice justified? BMC Geriatr. 2018 Jul 20;18(1):167.

(2) Kjaersgaard A, Pallesen H. First-Hand Experience of Severe Dysphagia Following Brainstem Stroke: Two Qualitative Cases. Geriatrics (Basel). 2020 Mar 4;5(1):15. doi: 10.3390/geriatrics5010015.