“Uden mad og drikke dur helten ikke”

Der er noget om det velkendte ordsprog.

Hvis mængden af brændstof er for lille, og kroppen dermed ikke får de næringsstoffer, den behøver, svinder både kræfterne og overskuddet til hverdagens gøremål.

Mange ting kan påvirke vores spisning og gøre os småtspisende.
Sygdom, medicin eller mindre appetit kan betyde, at vi får for lidt energi og næring, og dette kan resultere i vægttab og underernæring.

Risiko ved at spise for lidt

Med alderen falder behovet for brændstof, mens behovet for protein øges, hvilket betyder at mange ældre får svært ved at få tilstrækkeligt med protein.

Behovet for brændstof kan dog hurtigt blive øget, hvis der støder sygdom til. Akut opstået sygdom, som f.eks. en lungebetændelse kan kræve en ekstra mængde brændstof, samtidig med at appetitten falder.

Ved mange kroniske sygdomme opstår også behov for ekstra brændstof og ekstra protein.

Hvem bliver småtspisende?

At miste appetitten er noget, der kan ramme alle mennesker i perioder.

Du er småtspisende, hvis lysten til samt indtaget af mad i en længere periode er så lav, så det bliver truende for helbredet.

Fysisk sygdom, sorg over en mistet ægtefælle eller andre store omvæltninger eller tab kan f.eks. påvirke lysten til mad markant.

Tygge eller synkebesvær øger også din risiko for at blive småtspisende. Det er altid vigtigt, at konsistensen af maden passer til din funktionsevne, og at maden indeholder den rette mængde næring.

Er du småtspisende?

Hvis du har nedsat appetit og taber dig uden anden årsag, så betragtes du som småtspisende.

Hvis ikke du får kalorier og proteiner nok i kosten, så svækkes musklerne. Svækkelsen af musklerne rammer alt fra musklerne i benene til hjertemusklen.

Sammen med den fysiske svækkelse som konsekvens af underernæring risikerer du at tabe humøret og få nedsat din livskvalitet.

Dysfagi

Nogle mennesker har vanskeligt ved at synke nogle typer af mad og drikke; det kan variere i grader fra let ubehag til slet ikke at kunne synke og måske have behov for en ernæringssonde.

Dysfagi er den medicinske betegnelse for fysiske udfordringer med at synke, spise og drikke. Derfor kan synkevenlig kost være nødvendigt.