Drivkraften bag Vores Smagsløg
Det er passionerede kræfter med flere årtiers erfaring inden for madproduktion i høj kvalitet, der står bag Vores Smagsløg.
Lone Larsen etablerede i 1998 Kejserindens Gryder, der i dag leverer frokostordninger til virksomheder på hele Sjælland samt mad til receptioner, bryllupper, konfirmationer og mærkedage. Med sig i ledelsen har hun sin mand Steen, der står for produktion og distribution – og datteren Bettina Sundstrøm, der står for salg og markedsføring.
Lone Larsen har med etableringen af Vores Smagsløg realiseret visionen om at udvikle mad til mennesker med dysfagi – og her har de fået følgeskab af ernæringsekspert Lene Birch Andreasen.
Det engagerede team arbejder hver dag for at skabe sanse- og smagsoplevelser for øjnene og for deres egne og gæsternes smagsløg. Også selvom man har tygge- eller synkebesvær eller på anden måde er forhindret i at spise mad som de fleste. For ernæringsrigtig kvalitetsmad, der smager godt – det er en menneskeret!
Bon appetit!
Lone Larsen
Indehaver af Vores Smagsløg
“God mad er for mig lig med livskvalitet. Det er vigtigt, at alle mennesker har mulighed for at få et godt måltid mad trods de udfordringer, som dysfagi kan medføre”
Hvad driver dig?
Siden 1998 har jeg drevet cateringvirksomheden Kejserindens Gryder med fokus på at levere lækker mad til hverdag og fest. Jeg motiveres af at glæde andre med en god oplevelse. Det er vigtigt for mig, at maden er lavet af friske råvarer, og at maden smager godt og ser indbydende ud – vi spiser nemlig også med øjnene.
Frokostbuffeten på en arbejdsplads er et afbræk fra dagens gøremål. Det er et samlingspunkt med kolleger, og her er det vigtigt, at maden både er indbydende og smagende. Når man holder fest, er det også vigtigt, at man nyder festen med sine gæster frem for at bruge kræfterne på den mad, som skal serveres. Derfor er det afgørende for mig, at de buffeter, vi tilbyder til fester, er flot anrettet og samtidig sparer værtsparret for at bruge deres tid i køkkenet.
Hvorfor mad for dysfagi?
I de seneste år er jeg blevet opmærksom på, at der er mennesker, der ikke kan spise mad med normal konsistens. De mennesker vil jeg gerne gøre noget ekstra for – derfor har jeg etableret Vores Smagsløg. Vi sørger for, at madens konsistens bliver tilpasset, men stadig ligner almindelig mad, som er rart at spise i selskab med familie og venner.
At forandre råvarens tekstur, alt imens udseende og smag bliver bevaret, er noget af det sværeste inden for gastronomi. Derfor har jeg søgt inspiration hos nogle af de dygtigste på området, bl.a. Nanna Friberg, som lærte mig sin måde at arbejde med forskellige konsistenser. God mad er for mig lig med livskvalitet. Det er vigtigt, at alle mennesker har mulighed for at få et godt måltid mad, trods de udfordringer som dysfagi kan resultere i.
Mit håb er, at dette tilbud vil være med til at øge din livskvalitet, hvis du har behov for mad med modificeret konsistens. Hvis du er pårørende til en, der har dysfagi, kan jeg spare dig for adskillelige timer i køkkenet.
Lene Birch Andreasen
Projektkoordinator og udvikler på Vores Smagsløg
“Raske mennesker kan altid få sig noget hurtig, varm mad, når de har lyst. Men har man dysfagi, så kræver det mange timer i køkkenet med brug af kræfter, som man ofte ikke har”
Hvad driver dig?
Mad er interessant og har altid været omdrejningspunkt i mit professionelle liv. I de seneste 30 år har jeg arbejdet med at udvikle retter og tilpasse måltider til mennesker i alle stadier i livet.
Som underviser af køkkenfagligt personale har mit fokus altid været på, hvordan man får ernæring, smag og den kulinariske oplevelse til at gå op i en højre enhed til glæde for deres kunder.
Hvorfor mad for dysfagi?
Det er ofte svært at tilfredsstille kundernes forventning, når vi taler specialkost i forbindelse med sygdom, hvor den enkelte ikke har den store appetit, men samtidig har et øget behov for energi og protein.
Da jeg hørte, at Lone ville tilbyde mad til mennesker med dysfagi, tænkte jeg: endelig er der en, som ser, at det mangler i vores samfund. Raske mennesker kan altid få sig noget hurtig, varm mad, når de har lyst. Men har man dysfagi, så kræver det mange timer i køkkenet med brug af kræfter, som man ofte ikke har. Derfor handler det om tilgængelighed af mad med den rigtige konsistens, når man har lyst. For at få lyst til mad, når appetitten er lille, kræver det, at maden ser lækker ud og dufter dejligt.
Hvad kræver det at tilberede mad for dysfagi?
For at tilberede mad i gratin og cremet konsistens med høj kulinarisk kvalitet, så kræver det specielt køkkenudstyr, men også viden om, hvordan man gastronomisk kan ændre råvares tekstur uden at ændre på dens udseende. Så en gulerod skal ligne en gulerod, som vi kender den.
Vi har derfor udviklet en række kendte hovedmåltider og supper, som kan gå direkte fra fryseren til mikroovnen, så det er klart til spisning på få minutter. Derudover har vi udviklet små lækre desserter med et højt energi- og proteinindhold, som kan anvendes til mellemmåltid, når appetitten ikke er til det varme.
Jeg håber, at dette tilbud bliver taget godt imod af mennesker med behov for modificeret konsistens og deres pårørende, så vi sammen kan udvikle sortimentet i forhold til Jeres behov.
Hos Vores Smagsløg er vi specialiseret i dysfagikost.
Dysfagikost er specialkost til mennesker med synkebesvær. Synkebesvær kan skyldes alderdom, sygdom eller være af helt andre årsager.
Når ens tygge- og synkefunktionen er nedsat, kan det skabe en nedsat appetit. Oftest sker det fordi fast kost ikke kan spises, og blendet kost ikke altid er appetitligt at se på.
Hos Vores Smagsløg er konsistensen blød, ensartet og sammenhængende. Den må hverken være for fast eller flydende. Vores mål er, at maden skal kunne holde formen på en tallerken, så maden ser appetitlig ud.
Hos Vores Smagsløg er det vigtigt for os, at vi har styr på alle fakta om dysfagi. Vi har derfor allieret os med to fagprofessionelle, så vi har et stærkt grundlag under fødderne baseret på mange års erfaring og viden. Som fagprofessionelle bag Vores Smagsløg har vi glæden af diætist Malene Iskov og ergoterapeut Annette Kjærsgård.
Malene Iskov er uddannet klinisk diætist med speciale i bl.a. ernæringsterapi, og hun er en del af teamet bag Adozan.
Annette Kjærsgård er ergoterapeutisk specialist med PhD inden for dysfagi og førende inden for sit felt. Hun har desuden skrevet bogen “Ansigt, mund og svælg”
Vi har udviklet siden i samarbejde med fagprofessionelle.
Har du spørgsmål?
Du er velkommen til at kontakte os på tlf. 25 97 16 06.
Vores telefon er åben mandag til fredag mellem kl. 8– 14.
Du kan også udfylde kontaktformularen, så vender vi tilbage på din henvendelse hurtigst muligt.