Hvad er dysfagi?
Dysfagi er den medicinske betegnelse for udfordringer med at synke, spise og drikke. Nogle mennesker har vanskeligheder med at synke forskellige typer af mad og drikke; det kan variere i grader fra let ubehag til slet ikke at kunne synke og måske have behov for en ernæringssonde (Kjærsgaard, 2020).
Definition af dysfagi
”Dysfagi forstås bredt som funktionsnedsættelser, der enten forhindrer eller begrænser indtagelsen af føde og væsker, og som gør synkning risikabel, ineffektiv, ubehagelig eller som påvirker livskvalitet” (Dansk Selskab for Dysfagi).
Hvem kan få dysfagi?
Dysfagi forekommer hos både børn og voksne patienter med forskellige diagnoser samt hos en stor del af den ældre befolkning.
Dysfagi er ikke en sygdom, men et symptom som ses ved mange sygdomme f.eks.:
Desuden udvikler mange ældre dysfagi, hvilket skyldes, at de med alderen taber muskelmasse og muskelstyrke. Jo mere muskelmasse man taber, desto skrøbeligere vil man blive. Denne type dysfagi kaldes sarkopenisk dysfagi (Kjærsgaard, 2020).
Case
En borger med demens bliver udskrevet fra et sygehus til et plejehjem. Under indlæggelsen er det konstateret, at borgeren har dysfagi og derfor kun må få gratinkost og moderat fortykket væske.
Sygeplejersken, der modtager borgeren på plejehjemmet, får ikke besked fra sygehuset om, at borgeren har dysfagi. Sygeplejersken læser plejeforløbsplanen, hvor der ikke står noget om kost- og væskeindtag. I genoptræningsplanen, som sygeplejersken ikke får læst med det samme, står der, at borgeren kun må indtage gratinkost og moderat fortykket væske.
Senere samme dag serverer køkkenpersonalet blød kost til borgeren. Efterfølgende observerer plejepersonalet tiltagende hoste hos borgeren. To dage efter bliver borgeren indlagt og får konstateret aspirationspneumoni.
Denne case er beskrevet på Styrelsen fra Patientsikkerhed.